Header Ads

Cafe Açmak İstiyorum | Maliyeti ve Nasıl Açılır?




Cafe açmak için araştırma yapıyorsanız eğer aklınıza takılabilecek hemen hemen her konu için ayrıntıları rehberimizde bulabilirsiniz.
Doğru bir planlama süreciyle birlikte çok karlı bir iş olan cafe özellikle yüksek kar marjları ile yatırımcıları cezbedebilen bir iş fikridir. Cafe açmak istiyorum diyorsanız her şeyden önce farklı bir fikriniz olup olmadığı sorusuna yanıt bulmalısınız. Cafe nasıl açılır sorusuna ise yanıtlar düşündüğünüz kadar karmaşık değil.
Cafe açmak istiyorsanız belirttiğimiz üzere farklı bir konsept ile ilgilenmenizi mutlaka öneriyoruz. Doğru ve yaratıcı bir cafe mutlaka ama mutlaka karlıdır ve para kazandırır. Cafe sektöründe kar marjları tüm satışların yüzde 200‘üne bile ulaşabilmektedir. Cafelerde satılan birçok ürünün maliyeti kuruşlarla ifade edilirken, satış rakamı 5 – 10 TL‘dir.
Ayrıca harika cafe dekorasyon fikirlerimiz var. Bunlara göz atmak için Cafe Dekorasyon Malzemeleri ve Fiyatları adlı bağlantıya tıklatabilirsiniz.

CAFE NASIL AÇILIR

Cafe açmak isteyenler için bu konuda ciddi ve eksiksiz bir rehber hazırlamaya çalıştık. Bütün adımları okumanızı ve elinizden geldiğince yazılanlara özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Cafenizin başarılı olması için özellikle planlama sürecini iyi yönetmelisiniz. Birçok cafe yanlış planlamalar nedeniyle iş yapamıyor, taşınmak zorunda kalıyor, ya da istenilen seviyede bir kurulum gerçekleştirilemiyor.
1- İŞ PLANI HAZIRLAYIN
CAFE
Cafe kurmak isteyenlerin ilk yapması gereken süreç İş Planı Hazırlamadır. İş planı hazırlarken dükkan için ortaya koyulan sermaye, dükkanın kurulacağı alan, rekabet şartları, çalışacak personel, ortalama risk beklentisi, olası iş yapmama durumunda B planı, dükkanın satışa konulması durumunda elde edilecek gelir, iş yapmaya başlama süreci, ürünlerin nereden temin edilebileceği gibi aklınıza gelen her soruyu yazın ve bu sorulara adım adım yanıtlar bulmaya çalışın. Bu soruları doğru yazmak için çok aceleci davranmayın, cafe açarak para kazanmak istiyorsanız en az 1-2 haftayı düşünme sürecine saklamanızı tavsiye ediyoruz.
İş Planı hazırlarken arkadaşlarınızla bu konuları sık sık tartışın ve daha önce bu konuda deneyim elde etmiş insanlarla tanışmaya çalışın. İnternet üzerinden de bu konuda Sosyal Medya‘yı kullanarak cafe sahiplerine sorular sorabileceğinizi unutmayın. Herkes iyi niyetle yaklaşmayabilir ama mutlaka cevap verenler olacaktır. Unutmayın deneyim her şeydir!
2- KONSEPTE KARAR VER!
CAFE
Cafe açmak istiyorsunuz ama sadece bunu istemeniz yetmiyor. Dünya üzerinde binlerce farklı konseptte cafe var. Ve bu cafeler farklı konseptlerden de ciddi anlamda müşteri çekebiliyor. Sıradan bir cafe açıp konseptten ayrı yol almanız ve bundan ciddi paralar kazanmayı da bekleyebilrisiniz. Ancak biz bu konuda kesinlikle bir konsepte karar vermenizi öneriyoruz.
Farklı cafe konseptleri arasında Türkiye’de en çok tercih edilenler çiftlere yönelik olan konseptlerdir. Daha cıvıl cıvıl ve loş ışıklı olarak kurulan bu mekanlarda romantik bir hava yakalanmaya çalışılır. Ayrıca canlı müzikli cafe konseptleri ise son yıllarda aşırı bir şekilde revaçta. Tabii ailelere yönelik cafe konseptini de seçebilirsiniz. Dünya üzerinde son zamanlarda Anime cafeler ve spor cafeler de ilgi çekiyor. Bu konsepte karar verme sürecinde en büyük destekçiniz yabancı cafeler olacaktır. Basit bir iki arama ile dünya üzerindeki cafelere ulaşabiliyorsunuz. Cafe ingilizce bir kelime olduğu için tüm dünyada kullanılmaktadır, aramanızı CAFE kelimesi üzerinden gerçekleştirin.
3- SERMAYEYİ AYARLAYIN
CAFE
Cafeler için öncelikle bir konsept sürecini hallettikten sonra sermaye planı hazırlamanız gerekiyor. Birçok iş fikri sermaye planı hazırlanmadığı için tam olarak hayata geçirilemiyor veya yarıda kalıyor. Bu nedenle kesinlikle sermaye planını işi kurmadan önce gerçekleştirin. Ortalama bir cafe için minimum 40 bin lira sermayeye ihtiyacınız olacak. Orta düzeyin hafif üstü için 80 bin lira ve çok ciddi iş beklentileri ile şehrin en güzel noktalarına kurulan cafeler için minimum 200 bin lira sermaye gerekiyor. Türkiye’de en çok iş hacmine sahip olan bazı cafelerin yatırım planları ise 2-3 milyon lirayı aşıyor. Zira bu cafeler bir otel kadar emek harcanan iş yerleri.

Sermaye planınızı hazırlarken ortalama tutara ek olarak yüzde 20’lika acil bir nakiti de bulundurmanızı öneriyoruz. Örneğin Orta düzeyde bir cafe kurmayı planlıyorsanız 40 bin liraya ek olarak 8 bin lira acil ihtiyaçlar için bulundurmalısınız.
4- DÜKKANI BELİRLEYİN
CAFE
Konsept ve sermayeyi belirledikten sonra yavaştan cafe kurmanın ilk gerçek adımına geçebiliriz. Cafemiz için bir dükkan belirleme aşamasına geldiysek bu dükkanı konsept ve sermayeye göre belirleyeceğiz. Örneğin gençlere yada çiftlere yönelik bir cafe kuracaksanız gençlerin yoğunlukta olduğu bölgelerde bu cafeyi kurabilirsiniz. Eğer ailelere yönelik bir cafe kuracaksanız eğer şehir dışında bir yer belirleyebilrisiniz.

İkinci husus olarak konseptin dışında kuracağınız cafenin sermayesi de yer belirlemede en önemli süreçler arasında yer alır. Örneğin orta düzeyde bir cafe kurmayı planlıyorsanız kiranızın tüm yatırımın yüzde 10’unu aşmamasına dikkat etmeniz gerektiği için maksimum 4 bin lira kirası bulunan iş yerlerine bakmalısınız. Daha ciddi bir kira işletmenizi uzun vadede sekteye uğratabilir.
Dükkan belirleme sürecinde ayrıca bu dükkanın etrafa hafifte olsa gürültü yayabileceğini ve bazı günlerde gece saat 01:00’a kadar açık kalacağını unutmayın. Bu dükkanın ana cadde üzerinde olmasını ve hatta köşebaşı olmasını ayrıca tavsiye ediyoruz. Tabii bunlar ek kira masrafı olacaktır.
5- DÜKKANIN İZİNLERİNİ ALIN
CAFE
Dükkanı belirledikten ve bu anlaşmayı tamamladıktan sonra dükkanınızın resmi işlemlerini halletmeniz gerekiyor. Türkiye’deki belediyeler eğlence mekanlarına yönelik farklı belgeler talep edebiliyor. Dükkan ruhsatı almak için BELEDİYELERDE genellikle şu belgeler talep ediliyor:

– BELEDİYE SÜRECİ & DÜKKAN RUHSATI
  •  Devir ise devir dilekçesi,
  •  2 adet fotoğraf,
  •  İçkili lokanta ise ustalık belgesi fotokopisi ve gerekiyorsa çalışan sözleşmesi,
  •  Tüzel kişiler için imza sirküleri fotokopisi,
  •  2 adet tapu fotokopisi,
  •  2 adet yapı kullanma izin belgesi fotokopisi
  •  Kira ise kira kontratı,
  •  Oda kayıt belgesi,
  •  Ticaret veya esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi,
  •  Tapuda işyeri olarak görülen yerler için kat maliklerinin oyçokluğu dilekçesi,
  •  Tapuda mesken olarak görülen yerler için kat maliklerinin oybirliği dilekçesi,
  •  İtfaiye Raporu (Tire İtfaiye: 500 10 18),
  •  Hijyen Eğitimi Belgesi (Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamına giren işyerleri çalışanlarına ait),
  •  Çalışacak kişilerin kimlik bilgisi ile adli sicil ve bulaşıcı hastalığı olmadığına dair beyanname,
  •  Plastik dosya.
  •  Kapıdan kapıya okula 100 mt. mesafeden az olmama,
  •  Kahvehane ise 40 m2’de az olmama,
  •  En az 25 kitaptan oluşan bir kitap ve gazete köşesi oluşturulması,
  •  İnternet salonu ise Filtre Programı yapılması.
– VERGİ DAİRESİ SÜRECİ & VERGİ LEVHASI
Belediyedeki dükkan ruhsatı sürecinin ardından sizi birde Vergi Dairesi’nin yolu bekliyor. Vergi dairesinde şu belgeler talep ediliyor:

  • Bağlı Bulunduğunuz Vergi Dairesi’ne giderek BİLDİRİM FORMU doldurulacak.
  • Kira Kontratı götürülecek
  • İşe başlayan kişinin İmza Sürküsü alınacak (noterde alabilirsiniz)
  • İkametgah
  • İşe Başlama Formu doldurulacak
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi götürülecek
6- PERSONEL SÜRECİ
CAFE
Cafelerde en önemli unsurlardan biri de tabii ki personellerdir. Personel konusunda iyi bir cafe, ne kadar ciddi dezavantajlara sahip olsa da iş yapar. Birçok müşteri ciddi manada iyi personel ister ve kendisiyle ilgilenilen yerlere sık sık ziyaretler gerçekleştirir. Bu nedenle doğru personelleri bulmanız gerekiyor. Cafe sektöründe çalışacak personel bulmak için küçük bir ilan yeterli olacaktır. Türkiye’de cafede çalışacak personel bulmak hiç sıkıntı değildir. Küçük bir ilana onlarca başvuru alacaksınız. Başvuruda en önemli husus ise deneyimdir. Personelin deneyim olarak gösterdiği iş yerlerini mutlaka arayın ve personelin başarısını mutlaka sordurun.
Doğru personelleri bulmak için en önemli şey deneyimden sonra ise yabancı dildir. Hiç ilginiz olmayacak olsa bile en az yabancı 1 dil bilen personel kendini geliştiriyor anlamına gelir. Bu konuya da dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Doğru personel seçiminde ayrıca iyi bir iletişim becerisi büyük önem arz ediyor. Bu nedenle personeli alelacele seçmeyin, bu süreci zamana yayın.
7- TANITIM SÜRECİ
CAFE
Cafe açmak isteyenlerin çoğu bu süreci dükkanı açtıktan sonra gerçekleştiriyor ancak bu büyük bir hatadır. Dükkanın açılışını gerçekleştirmeden önce mutlaka logo, tabela, kartvizit gibi süreci halledin. Dükkanınıza güzel ve ilgi çekici bir isim verin ve şık bir tabela mutlaka yaptırın. Bu logonuzu masalarınıza mutlaka yerleştirin ve cafenin açılışını yapmadan önce hafif bir reklam sürecini gerçekleştirmek için kartvizitleri dağıtmaya başlayın.
8- DEKORASYON SÜRECİ!
CAFE
Bir cafenin en önemli yerlerinden birine geldik. Cafelerin iş yapıp yapmayacağını gösteren en önemli şeylerden biri dekordur! Cafe dekorasyonları ciddi manada önem arz ediyor. Dekorasyon sürecini doğru yönlendirmek için mutlaka bir mimar veya tasarımcı ile çalışmanızı öneriyoruz. Orta düzeyde bir cafe olsa bile bu süreci doğru yönlendirmek için profesyonel destek almanızı öneriyoruz. Dekorasyon sürecini yönetirken konseptinizi de tabii ki göz önünde bulundurmalısınız.
Şık ve dikkat çekici bir dekorasyona sahip olan bir cafe ciddi manada para kazandıracaktır. Çünkü insanlar artık daha şık ve ilgi çekici mekanlara gitmek istiyor. Güzel bir dekorasyona sahip dükkan tasarlayabilmek için dünyadaki cafe dekorasyon örneklerine göz atabilirsiniz. Sizler için bu rehberin sonunda dünyadan harika dekorasyona sahip cafeleri listeledik.
9- CAFE MALZEMELERİ EDİNİN
CAFE
Cafelerde birçok ekipmana ihtiyaç duyulacaktır. Bu cafede bulunması gereken malzemeler hemen hemen her işletmede aynıdır. Tabii farklı malzemeler de olabilir. Bu konseptinize ve cafenizin türüne bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bir cafede bulunan malzemeler ortalama olarak şu:
  • TEZGAH /LAR
  • SOĞUK DOLAPLAR
  • DONDURUCU
  • FRİTÖZ
  • FIRIN
  • TOST MAKİNESİ
  • MİKSER
  • BULAŞIK MAKİNESİ
  • BARDAK & TABAK & TENCERE & TAVA
  • ÇATAL VE BIÇAK TAKIMLARI
  • BAHARATLIKLAR
  • EKMEKLİKLER
  • ÇAY MAKİNESİ
  • KAHVE MAKİNESİ
  • BLENDER
  • TEPSİLER
  • MENÜLER
  • YAZAR KASA
  • ADİSYON – FATURALAR
  • MASA VE SANDALYELER
Ortalama olarak bir cafede bulunması gereken malzemeler bunlardır. Birçok malzeme cafenizin büyüklüğüne göre sayı olarak farklılık gösterecektir.
10 – MENÜ OLUŞTURMA
CAFE
Bir cafenin en önemli unsurlarından biri kaliteli bir menüye sahip olmasıdır. Ciddi bir menüyü oluşturmak için personelinizden bilgi alın ve neleri en iyi şekilde üretebileceğini ortaya koyun.
Kaliteli ve ilgi çekici bir menüye sahip olmak için çok aceleci olmanızı tavsiye etmiyoruz. İlk etapta çok uç ürünlere ihtiyacınız olmayacaktır. Bu nedenle ilk etapta bir cafede bulunması gereken ortalama bir menüye sahip olmanız yeterli. Ancak ortalama bir menüye sahip olmak demek kötü ürünleri satmak değildir. Ne üretirseniz ne satarsanız satın bu ürünlerin kaliteli ve lezzetli olması gerekiyor.
Hemen hemen her cafede tost bulunur. Sizde de muhtemelen tost bulunacak. Yüzlerce farklı tost türü var, tümüne değil ama 5-6’sına mutlaka yer vermelisiniz. Bu 5-6 tost türünün ise lezzetli olması gerekiyor. Ortalama bir menüden kasıt tam olarak bu. Kimse düzgün bir tost bile yapamayan bir cafeye gitmek istemeyecektir.
11 – YİYECEKLERİ TAZE TEMİN EDİN
CAFE
Bir cafede bulunan yiyeceklerin taze olması büyük önem arz ediyor. Bu nedenle taze ürünleri temin etmek için tedarikçilerle anlaşmalar yapın ve bu ürünlerin minimum 3-4 günde size doğru ve tam zamanında getirilmesini sağlamanız gerekiyor. Taze ve kaliteli ürünler satan şirketlerle anlaşmanızı öneriyoruz. 5-10 kuruş fazla verin ama taze ve kaliteli ürünler alın. Bu maliyetleri kısa vadede artırır ancak 2 ek müşteri bile bu maliyeti ortadan kaldıracaktır.
Unutmayın, lezzet demek müşteri demek. Çok basit bir formül.
12- REKLAM SÜRECİ
CAFE
Her işte olduğu gibi cafelerin de reklama ihtiyacı vardır. Hele hele cafeyi yeni açtıysanız mutlaka ama mutlaka reklama ihtiyacınız olduğunu unutmamanız gerekiyor. Kısa vadede müşteri kazanan bütün cafeler agresif bir reklam politikası izlemiştir. Size de bu konuda agresif olmayı tavsiye ettiğimizi belirtelim. Ortalama düzeyde kurulan bir cafe için ortaya koyduğunuz sermayenin minimum yüzde 5‘ini reklama kısa vadede harcamanız yeterli. Yani 40 bin liranın ortalama 2 bin lirası ilk etapta yeterli.
Cafenin reklamını yapmak için kullanabileceğiniz mecralar ise gazeteler, radyolar, sosyal medya ve billboardlar. Her 4 yöntemi de aktif olarak kullanmanızı öneriyoruz. Ancak özellikle sosyal medyanın tümünden daha ucuza çok daha doğru hedef kitleli reklam potansiyeline sahip olduğunu belirtelim. Facebook, Instagram, Twitter ve Google Plus‘ta mutlaka hesap oluşturun ve küçük de olsa reklam verin. Ayrıca belirttiğimiz üzere şehrinizde bulunan gazetelere, radyolara ve billboardlara da reklam verebilirsiniz. Bunlar tamamen sizin bütçenize göre şekillenecektir. Ciddi bir reklam için kesinlikle bir reklam şirketine gitmenizi de ayrıca öneriyoruz.
13- TEMİZ VE DÜZENLİ OLUN
CAFE
Bir cafe için önemli üç konu: Temizlik, hijyen ve düzen! Bu konulardan herhangi birinde eksiklik bulunan bir cafe kısa vadede de uzun vadede de başarılı olamaz. Bu süreci bizzat patron olarak bile kontrol etmeniz gerekiyor. Temiz ve hijyen konusunda sorun yaşamamak için personelinizi sürekli olarak kontrol edin ve onlara bu konularda mutlaka bir eğitim süreci hazırlayın. Cafenizdeki herhangi bir ürünü yiyerek zehirlenen kimsenin olmamasını istiyorsanız bu büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle doğru personelle çalışmak istiyorsanız var olan personelinizi de eğitmeniz gerektiğini unutmayın.
Ayrıca cafelerde temizlik ve hijyenin yanında düzen konusu da büyük önem taşıyor. Her şeyin erişebilir olduğunu ve cafedeki masaların daima derli toplu olmasına dikkat edin. Müşterileriniz muhakkak bu konulara büyük önem gösterecektir.
ÖNEMLİ NOTLAR
  • CAFE

Türkiye’de hemen hemen her gün yeni 3-5 cafe açıldığını belirtelim. Bazısı ara sokakta 10-20 bin lira sermaye ile bazısı da yüzbinlerce liralar ile. Bu cafelerden hangisinin iş yapıp yapmayacağını ise tamamen işletme belirler. Ciddi anlamda cafenin sermayesinin büyük bir önemi yoktur. Bazı cafeler 20 bin lira kurulup sadece 2-3 yılda aylık yüzbinlerce lira ciroya ulaşmayı başarmıştır. Eğer kar elde etmek istiyorsanız doğru ve düzenli bir işletme sürecine ihtiyacınız olacak.
Para kazanmak istiyorsanız günün 24 saati cafeniz ile ilgilenmeniz gerektiğini unutmayın. Konseptiniz ne olursa olsun bir cafe 6 ayda bir yenilik ister ve bu size ek masraf olacaktır. Ancak daima aynı dekora sahip cafeler zamanla müşteri kaybedecektir. Bu nedenle küçük bir boya değişikliği de olsa bile mutlaka 6-7 ayda bir dekorda küçük değişiklikler yapmayı unutmayın.
Her cafenin çok iyi yaptığı bir ürün bulunur. Mutlaka bir konuda kendinizi çok iyi geliştirmenizi tavsiye ediyoruz. Mesela çok iyi Yemen Kahvesi yapan bir cafe sırf bu isimden dolayı bile onlarca ek müşteri kazanabilir. Bu nedenle farklı bir ürünü çok iyi bir şekilde yapmaya özen gösterin ve bu ürünü kararsız müşterilerinize mutlaka önerin.
Cafelerde iş hacmini belirleyen en önemli konulardan diğeri de rahat bir ortamın sağlanmasıdır. Örneğin bazı cafelerde çok yoğun arabesk şarkılar çalınabiliyor, bu rahat ve keyifli birkaç saat geçirmek isteyen müşterilerinizin ilk ve son kez cafenize gelmesine neden olabilir. Eğer konsept bir cafe değilseniz, cafede yaptığınız her organizasyonun mümkün olduğu kadar daha yüksek bir kesimin hoşuna gitmesi için çaba göstermeniz gerekiyor

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.